wiellagers seat ibiza

De wiellagers in je Seat Ibiza: hier dienen ze voor

Als bestuurder van je eigen auto draag je een flinke verantwoordelijkheid. Jij gaat immers met je voertuig de weg op en moet dit zo veilig mogelijk doen. Daarvoor is het belangrijk dat je de auto goed kent. Weet je bijvoorbeeld waar de wiellagers Seat Ibiza zitten? En hoe je het moet herkennen als er iets mis is met het remsysteem? Dat ontdek je hier.

wiellagers seat ibiza

Over de Seat Ibiza

De Seat Ibiza is een veel verkochte auto. Het is een zeer populair model omdat deze auto stevig is maar toch lekker snel en veilig. Hij is betaalbaar en wordt over de hele wereld gereden. Een Seat Ibiza kenmerkt zich dus door:

  • een redelijke prijs
  • stevigheid: de auto’s gaan doorgaans lang mee
  • de snelheid: voor een kleine auto is de Seat Ibiza erg snel

Als jij nu al een Seat Ibiza rijdt, dan hoeven we je dit natuurlijk niet uit te leggen. Wat echter ook kenmerkend is voor deze auto, is dat de wiellagers of het remsysteem soms problemen kan vertonen. Geen zorgen, dit betekent niet dat je remmen er ineens mee ophouden. Het betekent slechts dat bepaalde onderdelen net iets sneller slijten. De wiellagers zijn daar een voorbeeld van. 

Wat zijn wiellagers?

Een wiellager is een lager dat zich bevindt tussen de wielnaaf en het bijbehorende wiel. Dit onderdeel zorgt ervoor dat wielen vrij kunne ndraaien. Er hoeft dan dus niet constant gesmeerd te worden tijdens het rijden. Dat was bijvoorbeeld het geval bij oude koetsen, die je nog wel eens ziet op televisie. Een wiellager kan beschadigd raken en dan is vervanging nodig. Dat herken je vaak aan een bepaald geluid. Als een wiellager versleten is dan maakt deze namelijk een bijna zingend of fluitend geluid. Een brommend geluid kan ook hierdoor komen. Als je dit merkt, dan is het slim om snel naar een garage te gaan.