Leliegras, de undercover agent bij de siergrassen

Sommige planten doen je je voornemens vergeten, leliegras is er daar één van. Ik houd van fruit en heesters en heb maar beperkte ruimte voor siergrassen in mijn tuinontwerp. Gelukkig kan ik daar mee smokkelen, want leliegras is dan ook geen echt siergras. Het blad lijkt wel erg op een siergras, maar het is een soort uit de leliefamilie.

Bloempluimen om de schaduw op te lichten

Leliegras of Liriope heeft mooie bloempluimen in het wit of paars en dat komt goed uit, want die kleuren gebruik ik vaak in de tuin. Ze doen het prima op de plaatsen waar net wat meer schaduw is, dan de meeste andere bloeiende planten fijn vinden. Deze voorkeur voor schaduwplekjes komt, omdat het van oorsprong een bosplant is. Dat verklaart ook meteen hun voorkeur voor een lichtzure, humusrijke grond. Tel daar nog bij op, dat de Liriope wintergroen is en weinig onderhoud vergt en je weet wel waarom ik graag een uitzondering voor deze plant maak in mijn tuinontwerp!

Snoeien hoef je ze niet, ik knip in het vroege voorjaar alleen de dode en beschadigde bladeren af. Ze belonen me dan met frisse nieuwe bladeren en kunnen er weer lang tegenaan!