Welke materialen gebruik je voor je afwerking?

Als je gaat verhuizen, verbouwen, renoveren of uitbreiden, is het een hele aangelegenheid om dit geregeld te krijgen.Dan is het grootste probleem niet eens zozeer het kopen van dingen, het ophalen, passen en meten en dergelijke. Het grootste issue en de meeste tijd zit in het nemen van beslissingen voor alles. Er  komen namelijk enorm veel dingen bij kijken. Veel meer dan je waarschijnlijk beseft in de eerste instantie. Wil je deurhendels of deurknoppen? Wil je lichtknoppen met of zonder dimfunctie of volautomatisch? Kies je beton cire badkamer inrichting of ga je voor tegels? Dit zijn allemaal voorbeelden van de kwesties die je voorgeschoteld zult krijgen.

Hoe pak je dit het beste aan?

Er zijn verschillende mensen die verschillende manieren zullen aanbevelen. Zo zal de ene aankomen met een heel handboek voor verhuizen of wellicht een ‘verhuizen voor dummies’ editie. De ander zal zeggen: “Ik deed het altijd gewoon op gevoel, niets voorbereiden”. Weer een ander zal het gestructureerder en gedisciplineerder aanpakken dan bepaalde militaire operaties. Kortom, er zijn veel manieren om dit te benaderen. Checklist zijn ook een populair middel, maar het is uiteindelijk toch een persoonlijke kwestie. Hierin zul je toch een beetje gevoel moeten kweken voor wat je wel en niet fijn vindt.

De gouden regel: functie boven decoratie

Veel mensen neigen naar het redeneren vanuit wat er mooi zal staan en wat goed bij elkaar past, terwijl je uiteindelijk als hoofddoel moet hebben dat de functie geoptimaliseerd wordt om je leefgenot te vergroten. Zo kun je natuurlijk beginnen met een je beton cire badkamer, maar je kunt ook beginnen met het meten waar je bad, douche, wastafel, wc en dergelijke komen en hoeveel ruimte alles inneemt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je afwerking klaar is en je muur dan een centimeter te ver uitsteekt voor je douchecabine. Dit is namelijk iets wat regelmatig gebeurt.