Blijf bezig, ook na je pensioen

Als je je school of studie hebt afgerond, heb je daarna vele jaren waarin je werkt. Het gaat als je werkt allemaal vanzelf en voor je het weet is deze lange periode al voorbij. Je bent dan ineens op een leeftijd waarbij je met pensioen zou kunnen gaan. Maar wat nou als je je gaat vervelen als je met pensioen bent? Veel mensen vragen dit zich af of maken zich hier zorgen om. Gelukkig heb ik een paar goede tips waardoor jij je kan bezighouden, ook als je met pensioen bent!

Een ‘soort van’ werk

Allereerst kan het leuk zijn om een ‘soort van’ werk te zoeken. Dan bedoel ik natuurlijk niet de baan die je al had, maar wel iets waarbij je jouw expertise kan gebruiken. Iets wat je aan het denken zet, wat je energie kost, maar waar je tegelijkertijd natuurlijk ook voldoening uit kan halen. Dit kan bijvoorbeeld een organisatie of bestuur zijn van een stichting of een goed doel of iets dergelijks. Je houdt zo jezelf en je brein bezig en dat kan heel fijn zijn!

Beweging

Naast dat het goed is om je brein bezig te houden, is het ook heel goed om je lichaam in beweging te houden. Zeker omdat je ouder wordt en je lichamelijke fitheid achteruitgaat. Je kan zorgen dat je lichamelijk niet zo hard achteruitgaat door lekker te blijven bewegen. Je kan zelf kiezen wat voor sport of hobby je hiervoor wil kiezen. En ook word je écht oud, blijf dan gewoon lekker wandelen met een stevige rollator bijvoorbeeld. Als je namelijk helemaal niks meer doet, kan het zijn dat je spierkracht zo ver afneemt dat je niet eens meer fatsoenlijk boodschappen kunt gaan doen. En dat is niet wat je wil natuurlijk…

Ontspanning

Tot slot is het goed om ook iets te gaan doen wat jou ontspanning geeft. Voor sommige is dit juist bewegen of sport, maar voor sommige mensen is dit een andere hobby. Denk bijvoorbeeld aan boeken lezen, mediteren of iets creatiefs doen. Je kunt dit doen met vrienden die je al hebt of misschien is dit juist de uitgelezen kans om eens nieuwe mensen te ontmoeten. Want als je met pensioen gaat heb je ineens zo veel vrije tijd, dat je best wat extra vrienden kunt gebruiken om je vrije tijd mee te vullen.

Luister naar je gevoel

Tot slot wil ik iedereen die deze blog leest nog meegeven; luister goed naar je gevoel. De wet kan wel zeggen dat je op een bepaalde leeftijd met pensioen mag maar als het voor jou beter voelt om eerder of later met pensioen te gaan, doe dat dan lekker. Het is jouw lichaam, jouw brein en jouw leven; dus doe wat je zelf wilt!