Kies massief houten panelen voor een geslaagd project

Als schrijnwerker of meubelmaker kies je je massief houten panelen zorgvuldig uit. Maar het gebeurt wel eens dat je niet onmiddellijk vindt wat je zoekt. Of het kan zijn dat je nog veel werk hebt aan het hout dat je gekozen hebt vooraleer je er meubelen kunt mee maken of bijvoorbeeld een muur kunt mee bekleden. Kies daarom voor massief houten panelen die helemaal voldoen aan je eisen. Zo zal je project sneller en ook beter gerealiseerd worden.

Kies precies het houten paneel dat jij nodig hebt

Als je op zoek bent naar massief houten panelen, dan weet je wellicht al waarvoor het zal moeten dienen. Ga je er een mooie massief houten tafel mee maken, ga je een vloer leggen of wil je een kast maken? In elk van deze gevallen zal je voor een andere houtsoort of een ander soort paneel kiezen. Bij een professionele leverancier heb je bijvoorbeeld keuze tussen panelen die uit doorgaande lamellen bestaan, vingerlas panelen en visgraatpanelen. Of heb je liever kopshouten panelen voor een bijzonder effect? Ook drielaags massief houten panelen zijn een mogelijkheid. En wat er zo prettig is, is dat je enkel maar voor de vierkante meter hout betaalt die je nodig hebt. Met andere woorden: je laat op maat zagen en je hebt geen houtafval.

Hoe moet je houten paneel afgewerkt zijn?

In functie van wat je project is, kies je voor een specifieke afwerking van het hout. Zo ziet bijvoorbeeld een gestoomd eiken paneel er iets donkerder uit dan een naturel eikenhouten paneel. Of wil je bijvoorbeeld een boomstamtafel maken? Dan kies je voor een houten paneel waarvan de randen niet afgewerkt zijn en waarbij de boomstructuur nog mooi te zien is. Wanneer je voor een afgewerkt en op maat gezaagd paneel kiest, bespaar je heel wat tijd. Vraag aan de verkoper raad over je project. Hij weet precies welk hout je best gebruikt, welke uitstraling het heeft, hoe het moet onderhouden worden en dergelijke meer. Een goed uitgekozen massief houten paneel is al meer dan de helft van het werk.