stoffen

Velours of fluwelen stoffen

Het is duidelijk dat er een enorme hoeveelheid aan verschillende stoffen bestaan. En omdat er een enorme hoeveelheid verschillende stoffen bestaan, zijn er ook veel soorten stof, die enorm veel op elkaar lijken. Dat is ook het geval bij de stof fluweel en velours. In het Engels is het woord fluweel, velvet en Velours is eigenlijk de Franse vertaling voor het woord fluweel. Daarnaast is het woord velours ook een verzamelnaam voor zachte stof met een oppervlak van draadjes die dicht op elkaar staan. Maar als het woord velours de Franse vertaling van het woord fluweel is, zijn het dan niet gewoon twee dezelfde stoffen? Het antwoord daarop is: bijna, want toch zit er wel een duidelijk verschil in die twee, al is het verschil minimaal.

Fluweel

Over het algemeen is het bekend, dat fluweel een chic imago geeft, door de zachte en mat glanzende stof. De fluwelen stoffen worden geweven, wat een van de grootste verschillen is met velours. Bij het weven, worden kleine lusjes geweven van zijden of van katoen. Deze kleine lusjes worden daarna uiteindelijk doorgesneden, wat de stof een zacht gevoel geeft. Als je de stof van dichtbij bekijkt zie je veel dichtbij elkaar staande haartjes genaamd, pool. Fluweel wordt daarom ook wel poolweefsel genoemd. Verder is fluweel gemaakt van katoen.

stoffen

Velours

De andere versie van fluweel is dus velours. Deze stof is maar een klein beetje anders dan de fluwelen stof. Het verschil zit in de manier van het losmaken van de lusjes. Bij velours worden de poollussen van fluweel losgesneden, getrokken of geruwd. Op die manier ontstaat er een minder zacht gevoel in de fluwelen stof. Ook zijn er twee soorten van velours: streekvelours en staand velours. Bij streekvelours gaan de haartjes van de stof één richting op en bij staand velours staan de haartjes rechtop. Het verschil is dus, dat de fluwelen stof een stuk zachter aanvoelt dan de velours stof. Heb je een voorkeur voor zachte stoffen, kies dan voor fluweel, maar zoek je wat ruwer, kies dan voor velours.