Waarom goede ventilatie belangrijk is

Het afgelopen jaar hebben we gezien dat ziektes zoals corona overdraagbaar zijn via de lucht. Dit heeft er voor gezorgd dat men het belang van goede ventilatie is gaan inzien. Behalve corona zijn er meerdere argumenten om regelmatig de lucht in een ruimte te verversen. In dit artikel bespreken we een paar van deze redenen.

Frisse lucht

Een van de redenen waarom je zou moeten ventileren is om een ruimte te voorzien van frisse lucht. Mensen en dieren die zich in een afgesloten ruimte bevinden verbruiken bij het ademen de zuurstof die in de lucht zit. Door tijdig te ventileren kan je deze hoeveelheid weer op een gezond niveau brengen.

Verkoeling

Een tweede reden om te ventileren zien we vaak terug in de zomer. Ruimtes kunnen wanneer er niet goed geventileerd wordt snel oplopen in temperatuur. Door voor goede luchtcirculatie te zorgen kan de warme lucht worden afgevoerd en worden vervangen door nieuwe koude lucht. Deze kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van een airconditioning.

Hoe je kan ventileren

Ventileren kan door middel van het openzetten van een raam maar er zijn ook mechanische oplossingen om dit te doen. Een buisventilator wordt gebruikt in woningen en gebouwen om lucht van de ene ruimte naar de andere te verplaatsen. De ventilator wordt gekenmerkt door zijn cilindervorm met ronde openingen aan beide kanten. De lucht wordt de ene kant ingezogen en komt er aan de andere kant weer uit. Voor speciale klussen bestaat een buisventilator met timer. Hiermee kan de ventilator op vooraf ingestelde tijdstippen worden aan en uitgeschakeld.