multiplex

Waarom is multiplex zo speciaal?

Multiplex is een paneelachtig materiaal op houtbasis. Het is gemaakt van verschillende dunne lagen hout die dwars (90° ten opzichte van elkaar) langs de nerf worden verlijmd. Dit helpt bij het standaardiseren van materiaaleigenschappen zoals krimp en zwelling. Dat kunnen laagjes zachthout zijn of hardhout.

De houten platen worden geproduceerd in verschillende kwaliteiten vanwege verschillende toepassingen. De kwaliteit hangt vooral af van de verlijming of het aantal lagen fineer.

De meest gebruikte houtsoorten voor de productie van gelamineerde panelen zachte houtsoorten zoals coniferen en in het bijzonder: sparren, berken of populieren, maar er zijn ook multiplexsoorten gemaakt met meer kostbare houtsoorten zoals beuken, teak en andere.

multiplex

Wat zijn de toepassingen?

Deze constructieplaten wordt zeer gewaardeerd door professionals, architecten, ambachtslieden en doe-het-zelvers omdat het zich leent voor verschillende toepassingen als bouwmateriaal, bijvoorbeeld zowel binnen als buiten. Het wordt ook gebruikt voor het maken van meubels, kasten en tafels.

Wat zijn de kenmerken van multiplex?

Dit plaatmateriaal wordt vooral gekozen voor zijn positieve kenmerken:

 • Weerstand
  De sterkte is hoog: het is slagvast, licht, gemakkelijk te snijden en bewerkbaar. Vanwege deze eigenschappen wordt dit plaatmateriaal voor het vormen of omhullen van grote platte constructies, muren, daken, vloeren, containers.
 • Geschikt voor veeleisend werk
  Ten tweede is multi plex gemakkelijk te hanteren. Het wordt gebruikt om niet alleen ruwe bekisting of eenvoudige platen te maken voor het bedekken van muren of vloeren, maar ook complexe modellen, houten puzzels, dozen gesneden door ontwerpers.
 • Vuurbestendig
  Het materiaal brandt langzaam en met een constante snelheid, waardoor het kan worden gebruikt bij de constructie van brandwerende constructies.
 • Chemische weerstand
  Het hout wordt gekenmerkt door een relatief hoge weerstand tegen zure en alkalische verbindingen zoals alcoholen, oplosmiddelen en water.