koffiebonen

Welke koffiebonen gebruiken jullie op werk?

Het allerlaatste waar je op zit te wachten wanneer je vroeg op je werk komt? Dat je slechte koffie moet drinken. Dat hoeft gelukkig niet, want met de koffiebonen van Café du Jour maak je de lekkerste koffie – ook gewoon op werk. De heerlijk koffiebonen zorgen er namelijk voor dat je de optimale smaak krijgt. Het verschilt natuurlijk per boon hoe de koffie smaakt. Daarom is er ook een breed aanbod beschikbaar. Binnen het aanbod is er genoeg keuze wat betreft soorten en smaken. Zo kun je de bonen uitzoeken op de herkomst, kwaliteit, oogst en seizoenen. In dit artikel lees je meer over de verschillen van de Arabica en de Robusta boon en hoe deze bonen smaken.

Verschillende koffiebonen

Ten eerste zit er natuurlijk verschil in kwaliteit. Vaak kopen consumenten hun producten uit de winkel, omdat ze goedkoper zijn. Maar de kwaliteit van de boon speelt hierbij ook een grote rol. Er zijn verschillende soorten koffiebonen, onder andere de Arabica boon en de Robusta boon. De Arabica boon groeit voornamelijk op plantages die een stuk ‘hoger’ liggen. Deze bonen zijn namelijk gevoeliger voor hun omgeving. De Robusta bonen groeien op een stuk ‘lagere’ plantages dan de Arabica boon. Deze boon is veel sterker en daardoor minder gevoelig voor de omgeving. Hierdoor kan de plant van de Arabica boon lager geplant worden.

Het land van herkomst

De kwaliteit wordt niet alleen bepaald door de ligging of het oogsten. Ook in welk land de bonen groeien bepaalt de smaak en de kwaliteit van de boon. Veel koffiebonen (voornamelijk de kwalitatief goede bonen) komen uit Zuid-Amerika en Ethiopië. De juiste wat goedkopere en minder kwalitatieve koffiebonen komen uit landen in Azië, zoals Vietnam.

Hieronder vind je een handige tabel waarin het verschil tussen de Arabica boon en de Robusta boon te zien is:

Arabica Robusta
Is het bitter van smaak? Nee Ja
Is het zoetzuur van smaak? Ja Nee
Bevat het veel cafeïne? Nee Ja
Is het alleen geschikt als melange? Nee Ja

Verschillende smaken

De Arabica en Robusta bonen verschillen sterk van smaak. De smaken zijn goed te onderscheiden. Hoe? Dat leggen we hieronder uit. Ik vertel precies wat de verschillen in smaak zijn.

De smaak van de Arabica bonen

De Arabica bonen hebben voornamelijk een fruitige smaak. De bonen smaken eerder zoetig of zuur dan dat het bitter smaakt. Uiteraard kan de smaak van de Arabica verschillen afhankelijk van waar het vandaan komt.

De smaak van de Robusta bonen

De Robusta bonen zijn doorgaans wat steviger van smaak. Dit betekent ook dat deze bonen wat bitter smaken.