overdracht assurantieportefeuilles

Zo werkt de overdracht van assurantieportefeuilles

Assurantie is iets dat niet bij iedereen bekend is. Menig persoon heeft het woord wel eens gehoord, maar wat is assurantie nu precies? En hoe werkt de overdracht van assurantieportefeuilles in de praktijk? De basis informatie lees je hier. 

Wat is assurantie?

overdracht assurantieportefeuilles

In essentie is een assurantie een ander woord voor een verzekering. Het betreft dan een overeenkomst tussen een verzekeringsmaatschappij en een verzekeringnemer. Dit kan een particulier of een bedrijf zijn. Met die verzekering poogt de verzekeringnemer de financiële gevolgen van een bepaald risico te verlagen of af te dekken.

Wat is een assurantieportefeuille?

Een assurantieportefeuille is in essentie een verzameling van allerlei rechten en plichten die deel uitmaken van de praktijk van een assurantiepersoon. De portefeuille omvat afspraken met verzekerden maar ook met verzekeringsmaatschappijen. De portefeuille bestaat dus in feite uit de regels en verplichtingen waar een verzekerde en verzekeraar aan vast zitten. De assurantieportefeuille bevat daarnaast ook een klantenbestand. 

De assurantieportefeuille is in handen van een assurantietussenpersoon. Tijdens de crisis bleek dat veel van deze tussenpersonen hun portefeuille volledig verpand hadden aan verzekeraars. Dit heeft uiteindelijk voor enkele problemen gezorgd in het financiële systeem. Nu zijn er andere regels.