Lesson study, een van oorsprong Japanse methode, zorgt voor constante verbetering in het onderwijs. Leraren doen namelijk didactische en pedagogische ervaring op en leren hun leerlingen veel beter kennen. Hier kunnen ze hun lessen op aanpassen en zo beter onderwijs aanbieden. Lijkt het jou ook interessant om dit op te zetten in jouw school? Lees dan gauw verder!
Hoe werkt het?
In lesson study staat de eigen onderwijspraktijk centraal. Een groep van minimaal vier leraren bereiden een les voor die ze vervolgens ook echt uitvoeren voor leerlingen. Hieronder volgt een stappenplan:
- De leraren moeten een gezamenlijk doel bepalen wat zij willen behalen met de verbetering van hun lessen. Dit vormt de basis van hun onderzoeksles.
- Éen leraar voert de les vervolgens echt uit. De anderen observeren en maken notities tijdens de les. Hoe reageren de leerlingen? Hoe brengt de collega de stof over? Dit zijn een aantal vragen die ze zich moeten stellen.
- Als de les is afgelopen bespreken ze het na. Wat ging er goed? Wat moet er beter? Wat voor invloed had het op de leerlingen? Hier komen een aantal resultaten uit.
- Op basis van die resultaten kan de manier van lesgeven worden aangepast. Zo wordt het helemaal afgesteld op hoe de leerlingen het beste leren. Als laatste wordt deze informatie met andere leraren gedeeld. Zo leert iedereen er van.
Belangrijke punten
Er zijn een paar belangrijke zaken die het succes van lesson study bepalen. Ten eerste moeten de leraren er enthousiast over zijn en het echt willen. Ze dienen het nut er van in te zien, anders werkt het niet. Daarnaast moeten ze goed begeleid worden door andere collega’s. De samenwerking is namelijk misschien wel het allerbelangrijkste om dit te laten slagen. Daarnaast moet de schoolleiding ook hun volledige support geven. Als al deze factoren aangevinkt kunnen worden, zal de lesson study beter verlopen.
Ook enthousiast geworden? Wil je het uitproberen? Kijk op www.stichting-leerkracht.nl voor meer informatie.