Een VCA-certificaat staat voor “Veiligheid Checklist Aannemers Certificaat”. Dit certificaat wordt, zoals de naam al zegt, gebruikt in de bouwsector om ervoor te zorgen dat de nodige veiligheidsmaatregelen worden getroffen in en rondom de bouw van huizen, kantoren of andere soort panden. Wat een VCA-certificaat precies inhoudt? Eigenlijk is zo’n certificaat niet meer dan een opsomming van een aantal vragen. Als deze vragen positief beantwoord kunnen worden, dan kun je als bedrijf aanspraak maken op het certificaat. In dit kader kun je ook VCA proefexamen doen als je de veiligheid in je bedrijf serieus wil aanpakken.
Meerdere mogelijkheden van VCA’s
Er is niet maar één soort VCA-certificaat. Er zijn meerdere mogelijkheden, die elk in eigenschappen als eisen, voorwaarden en verplichtingen verschillen. Dat is dan ook de reden dat er meerdere opties bestaan: zo kan er op het gebied van veiligheid per bedrijf maatwerk geleverd worden. Er zijn immers verschillende soorten situaties die verschillende soorten veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Als je goed voorbereid wil zijn per verschillende situatie, dan moet je ook een goede inschatting van de meest waarschijnlijke risico’s kunnen maken.
Wees verstandig en laat je professionaliteit zien!
Een belangrijke afweging die je moet maken bij het VCA-certificaat is dat het niet verplicht is, dus waarom zou je er dan aan doen? Nou, in de professionele bouwsector is de toepassing van het certificaat steeds relevanter en belangrijker geworden. Er is steeds meer vraag naar bedrijven die met een dergelijk certificaat op feitelijke en betrouwbare basis kunnen bewijzen dat ze op het gebied van veiligheid weten wat ze doen. Sterker, je kunt hiermee als bedrijf aantonen dat je voldoet aan de eisen die van je verwacht worden, ook juridisch gezien: er zijn namelijk richtlijnen en vereisten die door de overheid gesteld zijn waar je je aan dient te houden.